Σε συνέχεια της «μιντιακής» σιγής των φιλοκυβερνητικών μέσων αναφορικά με το σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis και την απαλοιφή μεταξύ άλλων των ονομάτων του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Πατούλη από το μεταφρασμένο έγγραφο του FBI, ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή ομιλία του στο 13ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ δεν είπε κουβέντα για τη λαθροχειρία.
Κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι μία ομιλία στη νεολαία ενός κόμματος δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis οπότε είναι λογικό, ο κ. Μητσοτάκης να μην κάνει αναφορά στις χθεσινές εξελίξεις.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία 3.969 λέξεων αναφέρθηκε σε πλείστα όσα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και της καθημερινότητας όπως ελληνοτουρκικά, εργασιακά, θέματα Παιδείας και στεγαστικής πολιτικής, η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ασφαλιστικό, τα δάνεια του ΔΝΤ που εξοφλήθηκαν ενώ εντός τη βεντάλιας των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκαν και θέματα δικαιωματισμού.
Μετά από όλα αυτά αποτελεί απορίας άξιο πως ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μια φράση να πει για τις χθεσινές αποκαλύψεις που μάλιστα προκάλεσαν και την παρέμβαση εισαγγελέα. Εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί, όπως σχολίασε νωρίτερα και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την παραποιήση του εγγράφου σκευωρία για το οποίο δεν χρειάζεται έρευνα.
«Επαγγελματίας τραυματίας» ο φοιτητής που τραυματίστηκε από τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ
Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πολιτικές που ακολουθεί για τους νέους ανθρώπους, ρίχνοντας παράλληλα «λάδι στη φωτιά» στις φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Δεν δίστασε μάλιστα να προβεί σε χυδαίους υπαινιγμούς κατά του τραυματισμένου φοιτητή στο ΑΠΘ, λέγοντας: «πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;».
Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να απαξιώνει συνεχώς τη δωρεάν παιδεία, ο πρωθυπουργός (μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ) τόλμησε να πει πως «υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών», αλλά και να επιρρίψει αποκλειστικά στους φοιτητές τις ευθύνες για την έκρυθμη κατάσταση στα πανεπιστήμια, αγνοώντας επιδεικτικά την αστυνομική βία που κατ’ εξακολούθηση στιγματίζει τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ.
Θέτοντας εκ νέου με προκλητικό τρόπο το ψευτο-δίλημμα «ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες», κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα και πρόσθεσε ότι «εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι «ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί».
Επίσης βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ –στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να δικαιολογήσει την ωμή αστυνομική βία και τις εικόνες ντροπής–, κάνοντας λόγο για τρολ που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα».
Αφού είπε ότι «οι αντίπαλοί μας» υπονομεύουν την πολιτική μας, ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει. Ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπονται από το Σύνταγμα, ούτε αυτό δεν γνωρίζουν».
Υποσχέσεις για μέτρα την… επόμενη τετραετία
Παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα για τη διακυβέρνηση επί Νέας Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη και αναφέρθηκε ειδικά στη νεολαία. Αφού υποστήριξε ότι για τους νέους έγιναν πολλά, υποσχέθηκε ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά της για τη νεολαία.
«Τα ενοίκια ανεβαίνουν, ο πρώτος μισθός δεν αρκεί να τα καλύψει. Χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατο για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και προέβη σε προεκλογικές υποσχέσεις, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις».
Ωστόσο, για την εφαρμογή του σχεδίου παρέπεμψε στις καλένδες, καθώς είπε ότι οι πολιτικές θα ανακοινωθούν σύντομα και θα υλοποιηθούν στη δεύτερη 4ετία της ΝΔ.
Όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα είναι πρώτη πανευρωπαϊκά στην ανεργία των νέων, η ακρίβεια καλπάζει, η αγοραστική δύναμη ειδικά των νέων πιάνει πάτο, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία φοιτητικών εστιών με ενοίκιο με σύμπραξη ιδιωτών, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν φοιτητικής στέγης.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και πριν από λίγο καιρό, με τις προκλητικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, καθώς μεταξύ άλλων προέτρεψε «να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά» και ότι «ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω», ενώ δεν πρέπει το μοναδικό κίνητρο να είναι «να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά».